Malmös pärlor

Exkursioner är verkligen en del av vår utbildning och i varje kurs gör vi besök på några platser. Dessa besök är oftast väldigt intressanta och otroligt givande. Eftersom vi ibland kan bli lite för insnöade i ritsalen är det jätteviktigt att komma ut och se hur saker och ting faktiskt blir i verkligheten samtidigt som vi får kunskap om varför det är ett vinnande koncept eller varför det är en fin idé på pappret men inte alls fungerar i praktiken. Dessutom krävs det att vi hela tiden blir matade med inspiration och idéer eftersom man aldrig får stå med ett tomt huvud.

 

Förra veckan var vi på studiebesök i Malmö och tittade då närmre på torget vid Triangeln, Emporias takterrass, Hyllie torg och Vattenparken. Alla fyra platser var nyanlagda och vissa var ännu inte helt färdigställda. Min favorit är helt klart Emporias takterrass som jag tidigare inte hade besökt under bra väderförhållanden. 

Ovanpå Sveriges största shoppinggalleria ligger en av de största takträdgårdarna i Europa.
 
För att skapa rumslighet har man byggt sedumbeklädda kullar där det växer både buskar, träd, gräs och blommor. För att belasta byggnaden med minsta möjliga vikt har man byggt upp kullarna av frigolit och går alltså inte att beträda. 
 
Kullarna skapar också ett bra vindskydd vilket är ett måste på en så utsatt plats (speciellt när den ligger i Skåne). Siktlinjen mot Öresundsbron är verkligen en dragpunkt.
 
En del av "Sinnenas trädgård" som är en egen hörna på Emporias tak. Växtmaterialet är ätbart och ska skapa intresse för alla sinnen. Denna del tycker jag absolut är den finaste och en solig dag skulle jag kunna spendera många timmar här.
 
Söta små lammöron, som i alla fall lockar mig att känna på.
 
Om man tänker bort alla byggnader runt omkring Emporia och väljer att höra fågelsång istället för biltrafik så skulle man kunna föreställa sig en väldigt modern inglasad entré som ligger mitt ute på den skånska slätten. I alla fall nästan.
 
 
Emporias tak är verkligen en överasking och en lugn oas i ett annars ganska hysteriskt shoppingsammanhang. De har verkligen lyckats gestalta omgivningarna på bästa sätt utefter de tämligen svåra förutsättningarna. Man kan bland annat se Öresundsbron, äta smultron och ligga och sola i gräset. Trots att man även här kan hitta exempel på det otroligt moderna som Emporia är så är det en spännande kontrast till köpcentret. Här är grönt, soligt och lugnt. Man kan visserligen komma åt trädgården utan att gå igenom affärerna men efter att ha tagit den andra ingången kan jag ändå inte låta bli att fundera över varför man anlade en av Europas största takträdgårdar på just denna plats. Var det för att kompensera för all konsumtion som kommer att bedrivas under dess rötter? Antagligen var det bara vinstintresset som lockade. Emporia blir nu inte ett enastående bygge bara för dess storlek och arkitektur utan också för dess nytänkande och framtidsanda vilket lockar helt andra målgrupper.
 
Oavsätt av vilken anledning de valde att anlägga denna takterass så har de lyckats och mitt landskapsarkitekts hjärta jublar!
 
Fjällrävenryggsäckar i alla färger är ett måste på utflykt med landskapsarkitekter. Jag älskar verkligen Sophies solgula!
 

Det är alltid intressant att besöka urbana miljöer (eftersom det tillstörsta del är där vi kommer att arbeta) och det var därför spännande att besöka Triangelns torg för att få inspiration och information. Man har valt att använda sig av betong som markbeläggning och framför kyrkan har de valt att göra ett mönster som ska påminna om törnar. Arkitekterna bakom idén ville knyta an till de många rosorna som man planterat vid sittplatserna medan prästerna i kyrkan tyckte att det var genialiskt eftersom de anknöt till Jesus törnekrona. Ett roligt sätt att se hur man med sina egna tolkningar gör platser till något man tycker om eller inte.
 
 
Jag tycker verkilgen om mönstret och ännu finare lär det bli när även marken framför kyrkan har svart betong.
 
 
Gammalt möter nytt. 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: