Best of Hamburg

Nu är vi hemma igen efter ännu en exkurionsvecka som har varit otroligt givande. Denna gången tog bussen oss till Hamburg som är Tysklands näst största stad och har en av de största och viktigaste hamnarna i Europa. Redan innan vi hunnit av bussen stod det klart att Hamburg är en industristad med stora kontraster både i arkitektur och boendemiljö. Överallt fanns exempel på äldre arkitektur, funktionalism, modernism och postmodernism. Vattnet från Elbe rinner som en röd tråd genom hela staden och hotar ständigt med tidvatten och översvämmning och det var otroligt intressant att höra hur stadsplaneringen hela tiden fick anpassa sig till Elbe. 
 
Detta är en av Hamburgs mest eftertraktade vyer i det populära Altona-Alstadtsområdet. Denna vy gav mig verkligen blandade känslor då jag är van vid att vatten är en del av naturen och är till stor del utan mänsklig påverkan, men här var det verkligen något helt annat. Båtar med containrar flöt hela tiden förbi och ett frebilt arbete pågick ständigt i hamnen mittemot vilket gjorde att den där känslan av lugn aldrig infann sig. Men man kanske vänjer sig?
'I vilket fall var det en otroligt spännande utsikt som fascinerade mig (och hela klassen) mycket.
90 grader till höger ser det ut såhär, vilket känns otroligt lockande även i februari. Men som sagt, det där med båtar, containrar och lyftkranar störde mig.
 
Alla nybyggda hus som löper längst med Elbe ser ut såhär nedtill ifall vattnet plötsligt stiger. Det röda strecket som löper längst med trappan bredvid byggnaden är linjen för översvämmningar 1962 då flera hundra hamburgare dog.
Längst med hamnen fanns det som väntat mycket klotter som i många lägen faktiskt har viktiga budskap och är otroligt söta.
Vi gick i en tunnel under Elbe som byggdes 1911 och fungerade än idag som en överfart både för bilar, cyklar och fotgängare. Det verkar dock aningen knöligt att ta sig genom med bil och cykel eftersom man då fick ta en hiss ned till tunneln och sedan en hiss upp ur tunneln. Kanske inte det mest effektiva sättet att snabbt ta sig fram.
Vattnet löper som sagt som en röd tråd genom Hamburg, här i det gamla området Speicherstadt med mycket vacker och intressant arkitektur.
Vi fick en guidad visning i de nybyggda områden i HafenCity vilket var otroligt spännande. Vid översvämmningar kan vattnet gå så högt att det enda som syns av de stora pelarna är det gula längst upp. För att klara detta har man utvecklat en konsturktion där vattnet kan gå högt upp på fönsterruntorna utan att någon skada alls uppstår. Det blir helt enkelt som att sitta i ett akvarium.
Tidvattnet kan också skilja upp till fyra meter från morgon till kväll, vilket också måste tas hänsyn till. Här står vi på en "jättebrygga" som höjs och sänks med tidvattnet.
Arkitekthögskolan i Hamburg. Här lyckades vi hitta en tjej som hade en Kånken och inte gick i vår klass. Dock hade hon ett ritrör på axeln och var således arkitekt. Även vår guide hade en Kånken. Vi landskapsarkitekter borde faktiskt få rabatt för all den reklam vi gör för Fjällräven.
Världens godaste dounut! Smarties utanpå och nutella inuti, finns det något som värmer en frusen landskapsarkitektstudent på exkursion mer?
 
 
 
Vackra och unika (och dyra) radhus där det tidigare varit en bilfabrik.
Energy Hill. Här har tidigare varit en enorm soptipp där man dumpade ett ämne som var tio gånger giftigare än Cyanid. På 60-talet trodde man att man genom att dumpa möbler och annat skräp skulle kunna absobera detta ämne. Det gick naturligtvis inte så man byggde helt enkelt en jättestor regnrock till soptippen och planterade sedan gräs ovanpå det hela. Det är meningen att det ska bli ett stort rekrationsområde (men ännu är det så pass giftigt att man helst inte ska gå på gräset, därav spången).
En ENORM bunker som Hitler byggde till Hamburgarna. Här fanns då plats för 15 000 personer fördelade på åtta våningar. Där fanns även ett sjukhus (vilket påminner något oerhört om distrikt tretton i Hungergames). Idag är det dock en del av Hamburgs energiförsörjning.
Oerhörd utsikt från bunkern och massa härlig, värmande sol!