Hänförande lökar

När gräslöken blommar i mammas trädgård vill jag inget annat än plocka dessa söta små blommor och sätta i en vas på köksbordet. Dock har jag aldrig gjort det eftersom idén att sätta gräslök i vatten som dekoration ter sig alldeles för utsvävande. Men nu när jag har insett vad mycket vackert löksläktet har att erbjuda tycker jag inte längre att idén med gräslök i vas verkar så märkvärdig. 
 
 
 
 
 
Allium Giganteum är en av mina absoluta favoriter. Dessa lila (för det mesta i alla fall) bollar syns lite här och var i planteringar och tillför både färg och höjd. Det roliga med dessa blommor är att de är fina i alla sina olika stadier, precis när de slår ut, när de blommar som mest och när de är överblommade. Nästa år ska jag lägga vantarna på några lökar och ha Lunds vackraste balkong.
 
 

Blommor gör mig glad

Det finns forsking som säger att man blir lugn av att arbeta i trädgården och att befinna sig i naturen. Att denna forskning stämmer är väl för iss alla självklart men jag har insett att blommor inte bara gör mig lugn utan även bubblande glad.  
Min favorit "Verbena Bonariensis" eller Jätteverbenan
 
En söt liten blomma som jag inte kommer ihåg namnet på, men den förstärker verkligen uttrycket "Less is more".
 
Ännu en nätt liten växt som gör trädgården unik, men tyvärr vet jag inte heller vad denna heter.
 
Vallmo har den perfekta egenskapen att den inte bara är otroligt vacker som blomma utan även när den är överblommad är det väldigt fascinerande. 
 
Egentligen är Pelagonier inte alls min typ av blomma, eftersom jag tycker den är alldeles för tråkig och vanlig. Men den här typen är väldigt spännande och dess vackra tuggumirosa färg gör trädgården eller balkongen extra färgglad.
 
 
 

Inga bin på min balkong

I våras traskade jag och Andreas in till stan för att köpa balkonglåda och fröer till en sprudlande ballkong. När vi väl valt balkonglåda (vilket verkligen inte var det lättaste) stod vi framför en vägg fylld med fröer och kliade oss i huvudena. Varken jag eller Andreas är speciellt erfarna varken med blommor eller grönsaker så vi hade helt enkelt inte en aning om vad vi skulle köpa. Då vi båda hört att bina inte har det lätt nuförtiden så bestämde vi oss för att köpa bi-och fjärilsvänliga blommor. Fröföretagen hade då varit så fiffiga att de märkt ut vilka som lockade mycket djur. Sagt och gjort. Men nu när blommorna blommat och sommaren kommit och gått har jag inte kunnat se några andra djur på våran balkong än de alldeles för stora spindlarna. 
Nästa år blir det istället att köpa ett insektshotell så att bina kommer och bor över på balkongen!
Syrran har inga som helst problem med att få bin till sin trädgård, där surrade det i varenda blomkruka. Vackert och fridfullt tycker jag. Det känns som att man hjälp naturen lite i alla fall och där djuren trivs där trivs jag.