Landskapsarkitektur som inspiration

Ibland när jag sitter vid datorn och har någon minut över kan jag inte låta bli att gå in på olika arkitektfirmors hemsidor för att spana in deras senaste projekt och fascineras över deras skicklighet. Det är otroligt spännande att se skillanden på arbetet mellan de olika arkitektfrimorna, då dessa ritningar är en egen konstart i sig. Precis som man ganska snabbt kan se att det är Picasso eller Carl Larsson som målat en tavla så kan man i många fall se vilken arkitekt eller vilket företag det är som skapat de olika förslagen. Vyerna över de planerade projekten är i många fall lika vackra och spännande som tavlor, vilket aldrig slutar att fascinera mig.
 
 
Sydväst arkitektur och landskap är en av mina favoritarkitektfirmor då de skapar vackra vyer som snabbt går att leva sig in i och känns väldigt levande. Ovanstående bild är från projektet Solbjer i nordvästra Lund, och insprierade mig mycket i mitt senaste projekt om Drottninghög i Helsingborg. 
 
 Även denna bild är från Sydväst arkitektur och landskap och föreställer Hököpinge Brukspark. Det fina med Sydväst är att de gärna blandar handskisser med photoshopvyer vilket öppnar upp flera tankesätt och snabbt skapar rum som alla förstår. Det är fint att allt inte alltid behöver vara perfekt och arbetat i datorn in i minsta detalj. Vill ni se mer av Sydväst så hittar ni deras hemsida här.
 

Något som är väldigt roligt med att studera till landskapsarkitekt, vilket också blir väldigt tydligt när man tittar på landskapsakitekters arbeten, är att man hela tiden balanserar på gränsen mellan inlärda kunskaper och kreativt skapande. Det krävs varken för mycket eller för lite av någotdera ,utan det är viktigt att de båda representeras lika mycket. För vad är egentligen ett välgenomtänkt förslag utan en tilltalande presentation? Och hur mycket kan man egentligen använda ett vacker förslag om det är helt oplanerat?
Sedan dag ett i Alnarp har vi fått höra att vi ska lära oss lite om allt istället för allt om lite och det märks i varje steg i utbildningen. Det måste råda en harmoni mellan estetik, teori och praktik för att vårt arbete ska bli så fulländat som möjligt.
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: