Återanvändningsbonanza (aka ljusstöpning)

Det är inte mycket jag njuter när solen försvinner allt mer och mörkret tar vid alldeles för tidigt. Men jag försöker att se mörkret som något mysigt och positivt och eftersom jag älskar ljus i alla dess former så tycker jag att jag lyckas ganska bra. När jag bodde hemma brukade jag alltid längta efter vintern så att jag kunde tända ljus i badrummet när jag duschade. Nu har vi dock inget fönster i badrummet så det är en lyx jag kan unna mig året om. 

Det senaste jag har gjort för att kunna tända fler ljus och njuta av mörkret är att stöpa ljus. Min omgivning blir lite galen eftersom jag numera har stearin överallt men det är liksom en bieffekt som kommer med mig, allt blir lite stökigare än vad det var innan. Jag sparar alltid alla stearinstumpar som blir över när ljusen brunnit ut eftersom det känns så onödigt att slänga saker jag faktiskt kan använda igen. I början använde jag mig av massa vekar från värmeljus, men det var lite jobbigt eftersom jag hela tiden var tvungen att tända de nya vekarna, så jag traskade ner till Panduro och köpte vekar på rulle.
Först binder jag upp tråden på en pinne, penna eller i detta fall, ett grillspett och klipper av den i lagon längd. Något jag snabbt insåg var att det är viktigt att ha veken sträckt, annars drunknar veken så småningom i det smälta stearinet. 
Sen är det viktigt att använda sig av en gryta eller dylikt som man inte är rädd om (eller har en tanke om att någonsin få ren igen), och smälta sina stumpar i ett vattenbad. När stearinet smält är det bara att börja fiska vekar  så att massan är helt klar. Vill man ha doft när det nu det ska i, det funkar finfint med vilken gammal parfym som helst!
Sista steget är att fylla glaset med stearinljuset och voilá! Ett helt nytt ljus, som ingen annan har, med material som du annars bara hade slängt i soporna. Egentligen ska man också vänta ett dygn tills man tänder ljuset, men ja, man kan ju fuska lite om man vill.Det är verkligen enklare än att dammsuga köket.
 
 
Minja:

Åh vad häftigt! Det måste jag prova!

jojjo:

Fint det blev i det glaset :D

Kommentera inlägget här: