Bostadsbrist och AFB:s lösning

I tidskriften Arkitektur 7/2014 är temat bostadsbrist. Något det ständigt talas om i TV, på gatan, bland klasskompisar, hos kommunerna, mellan politkerna men som aldrig leder till någon lösning.
 
Efter att ha läst Arkitektur var jag minst sagt upprörd. För vem byggs egentligen staden, bostäderna och parkerna? Det enkla svaret är för de som har råd att betala. När ingen politk längre styr marknaden vill byggföretag (så klart) bygga bostäder de kan tjäna så mycket som möjligt på. Redan där faller byggandet av hyresrätter bort. För vilket byggföretag väljer att bygga hyresrätter när man kan tjäna mer pengar på bostadsrätter? Så länge inte dessa företag känner att de har något samhällsansvar så är svaret givet. 
 
En suddig bild från Arkitektur som visar hur bostadsmarknaden i runda slängar ser ut. Något som enligt min åsikt är upprörande och oansvarstagande. 
 
Det finns ingen enkel lösning på bostadsfrågan men så länge man inte har någon lösning alls så kommer ingenting förändras och ungdomar kommer få fortsätta att bo hemma hos sina föräldrar, flytta runt mellan dyra andrahandslägenheter eller förlita sig på att köpoängen snart kommer att räcka till.
 
Dock tycker jag att AFB (Akademiska Föreningens Bostäder i Lund) är i framkant av det nya bostadsbyggandet och tar sitt ansvar gentemot samhället och studenterna. Under hösten har de första studenterna kunnat flytta in i AFBs nya satsning Bokompakt som ligger i anslutning till det befintliga studentområdet Kämnärsrätten. 
 
 
Tanken är att effektivisera bostadsytan för att kunna hålla hyrorna nere. På så vis har allt fler råd med egna bostäder, samtidigt som utbudet blir betydligt större. Såhär beskriver AFB själv bostäderna:
 
 
"Får vi presentera Bokompakt – Sveriges minsta och absolut fräckaste studentbostäder! Bokompakt är ett utvecklingsprojekt där vi utmanar dagens byggregler för att bygga studentbostäder av hög kvalitet med låg boendekostnad. Den traditionella bostaden med skrymmande garderober och möblemang har fått ge vika för visionen om det nya, det smarta och det miljövänliga. Bostäderna är små, med delvis fast inredning, inbyggd loftsäng (exklusive madrass), enkel förvaring och öppna hyllor. Trivselfaktorn är enorm med läcker planlösning, dagsljus från två håll och egen odlingslåda för dig som älskar grönt. Bostäderna är dessutom sprängfyllda av goda miljöidéer. Som exempel är de byggda helt i trä och så gott som självförsörjande vad gäller uppvärmning, tack vare intelligenta energilösningar med solceller och återvinning av spillvattenvärme. Här finns 16 enpersonslägenheter på 10 m2, 4 tvåpersonslägenheter på 20 m2, 1 trepersonslägenhet på 30 m2 och 1 lägenhet för fyra personer på 40 m2."
 
Jag har ännu inte hittat någon recention på hur det är att bo i en sådan lägenhet men så länge det fungerar även på individnivå så låter det onekligen som AFB utvecklat bostäder som passar även i framtiden. 
 
 
Bokompakts interiörer, bilder från AFB
 
 
 
Kommentera inlägget här: